coastwatch

Windparken en vissen

Coastwatch reporter Sytske ging voor de NoordzeeNatuurKrant naar dr. Erwin Winter van Wageningen IMARES. Hij doet onderzoek naar vissen. Niet naar hoe ze smaken, maar hoe ze leven. Zo heeft Erwin onderzocht hoe vissen zich gedragen in het eerste Nederlandse windpark op zee dat voor de kust bij Egmond aan Zee ligt.

Sytske: "Dat lijkt me een lastig onderzoek, want vissen zwemmen natuurlijk onder water."
Erwin: "Vissenonderzoek is inderdaad best moeilijk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig allerlei slimme technieken die ons kunnen helpen, radiozendertjes bijvoorbeeld.


Sytske: "Naar welke vissen hebben jullie gekeken?"
Erwin: "We hebben in het windpark onderzoek gedaan naar tong en kabeljauw. Tong is een vis die op de zanderige zeebodem leeft. Kabeljauw houdt juist van plekken in zee met schuilplaatsen, bijvoorbeeld bij scheepswrakken. We hebben tong en kabeljauw gevangen en kleine radiozendertjes via een operatie in hun buikholte gedaan. Vervolgens hebben we ze weer vrijgelaten. Met behulp van ontvangers in het windpark, die door duikers op de zeebodem bij de windmolens zijn geplaatst, konden we de gezenderde vissen volgen."

Sytske: "Jullie kunnen dus hier op kantoor volgen waar welke vissen zwemmen. Handig."
Erwin: "Jazeker. Zo zijn we er achtergekomen dat tong zich niet zoveel aantrekt van een windpark. Ze worden er niet door aangetrokken, maar blijven er ook niet weg. Kabeljauwen gedragen zich anders. Een deel van deze vissen lijkt door de windturbines te worden aangetrokken. Of molens draaiden of niet, leek ze niet uit te maken. Ongeveer 15% van de (jonge) kabeljauwen bleef de hele meetperiode van 11 maanden binnen het park. En nog eens 15% minstens enkele maanden. Twee kabeljauwen bleven zelfs het gehele jaar bij één en dezelfde windmolen."

 

Sytske: "Ik weet dat er niet gevist mag worden in een windpark. En volgens jullie onderzoek vinden ze het er best prettig. Dus het lijkt erop dat kabeljauwen in het windpark een lekker veilige plek hebben om te leven."

Erwin:"Dat klopt helemaal."