coastwatch

Radars en zeevogels

Karen Krijgsveld van Bureau Waardenburg brengt veel tijd door op zee om naar vogels te kijken. Welke vogels vliegen er, hoe veel en hoe hoog vliegen ze. Ze doet dit onder andere om uit te zoeken, wat voor effect een windpark op de vogels heeft.

Deels kijkt ze naar vogels, gewoon met een verrekijker. Nadeel daarvan is, dat je 's nachts niets ziet. Toch is het wel belangrijk om te weten wat er dan gebeurt. Vogels vliegen namelijk gewoon door 's nachts. Daarom gebruikt ze naast haar verrekijker ook radars. Karen: ‘Speciaal voor dit soort onderzoek hebben we radars, die op schepen worden gebruikt om te zien waar alle schepen varen, zo aangepast dat we er vogels mee kunnen bekijken.. Met één radar kijken we naar de vliegroute en met een andere, die op zijn zij is gezet, kijken we naar de vlieghoogte en aantallen. Op deze manier zijn we er bijvoorbeeld achtergekomen, dat de jan-van-gent meestal om een windpark heen vliegt'.
Hiernaast zie je zo'n radarbeeld. De witte vlekjes zijn de windmolens. Daartussendoor zie je een paar vogels vliegen, dat zijn de groene stipjes.

Om te zorgen dat zeevogels, zoals de jan-van-gent, zo min mogelijk last hebben van toekomstige windparken in zee, is het belangrijk die windparken niet te bouwen op plaatsen waar veel van zulke vogels voorkomen. Mardik Leopold (van IMARES) gaat dagenlang de zee op om vogels te tellen vanaf een schip. Op die manier kun je ook een groot gebied in kaart brengen. Vanaf een schip zie je goed hoe vogels zich gedragen. Aangevuld met tellingen vanuit kleine vliegtuigjes weten we nu beter waar de zeevogels zitten en welke gebieden we dus moeten beschermen'.